Covid-19 Sonrası Uçak Seferlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Covid-19 Sonrası Uçak Seferlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Covid-19 Sonrası Uçak Seferlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

COVİD-19 Sonrası Uçak Seferlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Koronavirüs pandemisi dolayısıyla havayolu şirketlerinde de bir dizi değişiklik meydana geliyor. Yolculuk kurallarına bambaşka boyutlar, yeni politikalar ve yeni prosedürler ekleniyor. Özellikle seyahat kısıtlamasının sona ermesiyle birlikte, uçuş sıklığının artması ve havalimanlarında gerçekleşecek olası kalabalıktan dolayı, hem yolcuların hem de yetkililerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar da ortaya çıktı. Her ne kadar salgın dolayısıyla geçtiğimiz seneye göre talepler normal seviyelerin altında seyredecek olsa da, bazı hususlara dikkat etmek büyük bir önem taşıyor.

1 – İptal Edilen Seferler Hakkında Bilgi Alın

Salgın dolayısıyla gelen seyahat yasağı neticesinde yurt içi ve yurt dışı tüm uçuşlar iptal edilmişti. Seyahat yasağının kalkmasıyla birlikte iptal edilen seferler için tüm havayolu firmaları farklı prosedürler izliyor. Ertelenen seferleriniz için ilgili havayolu firmasından bilgi almayı unutmayın.

2 – Seyahat Kısıtlamaları Hakkında Gelişmeleri Takip Edin

HES kodu, seyahat izin belgesi gibi pek çok yeni tabir hayatımıza girmiş bulunmakta. Özellikle Hayat Eve Sığar uygulamasından temin edebileceğiniz HES kodu, sadece uçuş değil, tüm yapacağınız seyahatlerde sahip olmanız gereken bir unsur. Bu ve bunun gibi gelişmeleri yakından takip etmeyi ihmal etmeyin.

3 – Değişiklik ve Açığa Alma Süreçleri Daha Esnek Olabilir

Uçak biletinizi değiştirmek ya da belirsiz süreliğine açığa alma gibi konularda da farklı değişiklikler meydana geldi. Bu değişiklikler havayolu firmalarına göre değişkenlik gösteriyor elbette. Ancak buradaki süreçlerin de eskisi gibi olmayacağı aşikar. Tercih ettiğiniz havayolu firmasının bu süreçteki kurallarını mutlaka gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz.

4 – Esnek Seyahat Olanakları

Artık tüm havayolu firmalarında esnek seyahat olanaklarının devreye gireceğini, hatta girdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Pandemi dolayısıyla iptal olan, ertelenen uçuşlardan sonra havayolları bu tarz kararları yürürlüğe soktu. Özellikle zorunlu seyahat etmek durumunda kalanlar için esnek seyahat olanakları zaten uygulanıyordu.

5 – Uçuş Saatinizden Daha Erken Saatlerde Havalimanında Olun

Online check-in yaptırmış olsanız da, yurt içi uçuşlarınızda en erken 1 saat, yurt dışı uçuşlarınızda ise en erken 3 saat önceden havalimanında olmanız gerekiyor. Bu sürelere özen göstermeniz, olası bir mağduriyet yaşamanızı önceleyecektir. Zira alınan tedbirlerle birlikte artış gösteren kontroller, uçağa geç binmenize neden olabilir.

6 – Bagaj Kurallarına Uyun

Zaten bu konuyla ilgili belli kurallar bulunuyordu. Covid-19 sonrası bu kurallarda herhangi bir değişikliğin olmadığını söyleyebiliriz. Ancak yolcuların çoğunun el bagajına yöneleceği aşikar. Dolayısıyla özellikle sıvı taşıma kurallarına uymanız gerekiyor. Taşıyacağınız sıvının 100 ml’yi aşmaması ve kilitli poşet içerisinde yer alması önemli bir kural. Bununla birlikte X-Ray’den geçerken kilitli poşetinizi bagajınızdan çıkarmanız ve ayrı olarak cihaza yerleştirmeniz gerekiyor. Bagaj kg hakkı havayolu firmasına göre değişmekle birlikte, maksimum 8 kiloyu aşmaması bekleniyor.

7 – Pek Çok Şey Online Olarak Gerçekleştirilecek

Mümkün olduğunca sosyal mesafeyi koruyabilmek adına neredeyse tüm işlemlerin online kanallardan gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. Online check-in daha da çok yaygınlaşırken, elden ele uzatılan bilet kesme işlemlerinin de online olarak yapılması olası görünüyor. Sizler de mümkün mertebe tüm işlemleri online olarak gerçekleştirmeye özen göstermelisiniz.

8 – Sosyal Mesafede Tedbirleri

Özellikle uçaklarda yolcu kapasitesi de yarı yarıya indirilecek ve yolcular uçakta belli bir mesafe korunarak yolculuk edecek. Bu noktada oluşacak yoğunluğu göz önünde bulundurarak yolculuk tarihinizden bir hayli erken rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Bununla birlikte uçuş sırası beklerken de yine aynı şekilde sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerekiyor.

9 – Hijyen Tedbirleri

Hem havalimanlarında hem de uçakların içinde tüm hijyen tedbirlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Bununla birlikte hem yolcuların hem de çalışanların kişisel hijyen önlemleri almış olmaları bekleniyor. Bu sayede uçak seferlerinde daha güvenli bir yolculuk ortamı sağlanabilir. 

10 – Yolcuların Dikkat Etmesi Gerekenler

Bir süreliğine her alanda olduğu gibi topluluğa karışırken maske kullanmaya özen göstermemiz gerekeceğini söyleyebiliriz. Dezenfekten gibi küçük şişelerin kabin bagajında taşınması kuralına havayolları ne gibi bir çözüm bulacak merak konusu. Ancak maskesiz uçağa binilmemesi, uçağa binerken yolculara dezenfektan ya da kolonya ikramı, yolcuların ateşini ölçme gibi kurallar getireceği aşikar.

11 – Sağlık Uyarılına Kulak Vermek Gerekiyor

Hem dünyada hem Türkiye’de sağlık uyarılarını dikkatle takip etmeli ve özen göstermeliyiz. Bunun için havalimanlarında da ilgili duyurular ve alınması gereken tedbirler, yolculara sunuluyor. Tüm bu kurallara ve önlemlere uyum sağlayarak güvenli bir uçak yolculuğu geçirebiliriz.

12 - Havalimanı Transfer Rezervasyonu Yaptırmayı Unutmayın

Uçuk bileti aldıktan sonra havalimanı transferi yapılması oldukça önemli bir konudur. Çünkü havalimanı transfer yaptırmadığınız zaman havalimanına geldiğinizde sadece taksi seçeneğiniz olur. Ulaştırma Bakanlığının yeni yönetmenliğine göre havalimanı transfer firmaları havalimanlarında rezervasyonu olmayan müşterileri alamaz.