Antalya ' da Gezilecek Yerler

Antalya ' da Gezilecek Yerler

Antalya ' da Gezilecek Yerler

 Antalya'da Gezilecek Yerler


 Antalya gezilecek yerler açısından zenginliğiyle hem yurt içinden hem de dışından yıl boyunca yoğun ilgi görüyor. Antalya‘nın dört bir yanında kültürel gezilerden hoşlanan gezginlerin dikkatini çekebilecek tarihi mekânlar bol miktarda bulunuyor.



Konumu ve bereketli topraklarıyla insanlık tarihinin ilk zamanlarından itibaren tarih sahnesine çıkmış sayısız medeniyetin hâkimiyet kuma çabasına giriştiği Antalya’nın doğal güzelliklerini anlatmak içinse çoğu zaman kelimeler yetersiz kalıyor.


Antalya’da gezip görülmesi gereken yerler:


Kaleiçi

Düden Şelalesi

Kurşunlu Şelalesi

Antalya Müzesi

Konyaaltı Plajı

Hadrian Kapısı

Yivli Minare

Antalya Aquarium & Fear Trophy

Karaalioğlu Parkı

Antalya Hayvanat Bahçesi

Antalya Aqualand Dolphinland

Minicity

Beach Park

Murat Paşa Camii

Heart of Antalya

Karain Mağarası

Manavgat Şelalesi

Köprülü Kanyon

Saklıkent Kayak Merkezi

Aspendos Antik Tiyatro

Perge Antik Kenti

Termessos Antik Kenti

Olimpos Antik Kenti

Phaselis Antik Kenti

Side Antik Kenti

1. Kaleiçi

kaleiçi Antalya gezilecek yerler


Gerek merkezi konumu gerekse de tarihi dokusu ile Kaleiçi’ni, Antalya gezilecek yerler listenizin ilk sırasına yazabilirsiniz.


Bölgenin kökenleri, Helenistik döneme kadar uzanıyor ve bünyesinde Selçuklu, Osmanlı zamanından kalma yapıları da barındırıyor. Burada zaman geçirirken ayrıca kültürel mekânları ziyaret edebilir ve eğlence olanaklarını değerlendirebilirsiniz.


Kaleiçi’nin dar sokaklarını gezerken, Osmanlı sivil mimarisinin bu coğrafyadaki en güzel örneklerini görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Binaların bazıları, butik otele dönüştürülmüş. Kimisinde ise Suna-İnan Kıraç Müzesi gibi kültürel mekânlar, kafeler, restoranlar ve hediyelik eşya dükkânları faaliyet gösteriyor.


Müze ve sanat galerisi ziyaretleri dışında tarihi mekânlara da ilgi gösterebilirsiniz. Listenin ilerleyen bölümlerinde sizlere anlatacağım Hadrian Kapısı ile Yivli Minare bölgenin zengin tarihine ışık tutan yerlerin başında geliyor.


Sıra eğlenceye geldiğinde ise sırasıyla iki farklı seçeneğe yönelebilirsiniz. Önce manzarası ile sizleri kendisine hayran bıraktıracak limandan kalkan gezi teknelerine binip Antalya’yı farklı açılardan gözlemleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Akşam olduğunda ise Kaleiçi’ndeki barlarda stres atabilirsiniz.


2. Düden Şelalesi

Antalya gezilecek yerler Düden Şelalesi


Antalya söz konusu olduğunda renkli gece hayatı ve plajlar ön plana çıkıyor. Ancak kentin iç kesimlerinde saklı doğal güzellikleri kesinlikle es geçmemek gerektiğini düşünüyorum. Kentin bu yönünü vurgulamak adına sizlere anlatacağım ilk yer ise Düden Şelalesi.


Şelale, Kepez Hidroelektrik Santrali’nin kurulu olduğu Düden Çayı’ndan kaynağını alıyor. Düdenbaşı denilen yerde ise ikiye ayrılıyor. Dolayısıyla Düden Şelalesi’nin büyüleyici güzelliğine ilk elden şahit olmak için iki farklı noktaya yönelebilirsiniz.


Genelde Antalya’yı ilk defa ziyaret eden gezginlerin tercih ettikleri Yukarı Düden kolu, kent merkezine yaklaşık 11 kilometre uzaklıktaki Varsak semtinde tüm güzelliğini sergiliyor.


Cenneti andıran bu yerde, geçitler vasıtasıyla şelalenin aşağı kısımlarına rahatlıkla inip fotoğraf çekmek için harika açılar yakalayabilirsiniz. Burası aynı zamanda bir mesire yerine dönüştürülmüş.


Aşağı Düden ise Lara yakınlarında Akdeniz’in masmavi sularıyla buluşuyor. Doğal güzelliğin bu kolu, Karpuzkaldıran adıyla da anılıyor.


40 metreden dökülen suyun yarattığı görüntü bana göre paha biçilemez güzellikte. Özellikle güneşin batışına yakın bir zamanda burada olursanız, seyir terasında enfes manzaranın keyfini çok daha net biçimde sürebilirsiniz.


Ziyaret Saatleri: 08.00-18.00

Giriş Ücreti: 5 TL

3. Kurşunlu Şelalesi

Antalya gezi rehberi Kurşunlu Şelalesi


Antalya-Isparta yolunun 24. kilometresindeki sapaktan sola dönüp 9-10 dakika ilerlediğinizde, bir diğer doğa harikası olan Kurşunlu Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz.


1986 yılında tabiat parkı statüsüne alınan şelale, çevresini saran zengin bitki örtüsü ve zaman içerisinde oluşan kaya formlarıyla doğa tutkunlarını derinden etkilemeyi başarıyor.


Antalya kent merkezinden kalkan toplu taşıma araçlarına binerek rahat biçimde ulaşabileceğiniz şelalenin merkezinde yer aldığı tabiat parkı, 6 bin dekara yakın alanı kaplıyor.


Açıkçası bu alan oldukça iyi değerlendirilmiş. Zira sadece şelaleye odaklanmak yerine farklı aktivitelerle ilgilenerek düşündüğünüzden çok daha eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Hatta birkaç ilgi çekici mekânı ziyaret fırsatına da sahip olabilirsiniz.


Aksu ilçesi sınırları içerisindeki bu harika koruma alanında, dilerseniz deve gezintisine çıkıp çevreyi detaylıca tanıyabilirsiniz. Doğa ile iç içe olup zengin bitki örtüsünü ve hayvan çeşitliliğini daha yakından incelemek isterseniz, yürüyüş parkurlarına yönelebilirsiniz.


Tabii hangi seçeneği tercih ettiğinizden bağımsız olarak sakın fotoğraf makinenizi yanınızda bulundurmayı unutmayın. Çünkü 18 metreden dökülen şelalenin yarattığı büyüleyici görüntü ve gezinti rotalarında ilerlerken karşınıza çıkacak manzaralar dışında tarihi su değirmeni, asırlardır bu bölgede kök salan sedir ağaçları gibi hoş sürprizler sizleri bekliyor.


Ziyaret Saatleri: 08.00-18.00

Giriş Ücreti: 8 TL

Web Sitesi: kursunluselalesi.tabiat.gov.tr

4. Antalya Müzesi

antalya müzesi Antalya gezilecek yerler


Rotanızı yeniden kentin kalbine çevirdiğinizde, ziyaret önceliğini kentin kökenleri hakkında birbirinden değerli bilgiler edinme fırsatı yakalayacağınız Antalya Müzesi’ne verebilirsiniz.


Kültürel tesis, kentin İtalyanlar tarafından işgal edildiği dönemde yabancı arkeologların tarihi eserleri yağmalamalarının önüne geçmek amacıyla Süleyman Fikri Erten önderliğinde kurulmuş.


Müze, 1922’deki kuruluşunu takip eden 50 yıl boyunca Kaleiçi’nde bulunan Alâeddin Camii’nde faaliyet göstermiş. 1972 yılında ise şimdiki yerine taşınmış.


Tesis; Likya, Pamfilya ve Pisidya uygarlıklarına adanmış. Tabii zaman içerisinde bünyesinde korunan eser sayısı 30 bine yaklaşınca, kültürel tesisin odaklandığı zaman aralığı Alt Paleolitik Çağ’dan Roma dönemine kadar genişlemiş.


Atatürk Kültür Parkı’nın yanı başında faaliyet gösteren müzede, bölgedeki kazı alanlarında bulunmuş antik kalıntılar farklı temalara göre düzenlenmiş 11 salonda sergileniyor.


Müzedeki sergi alanlarından birinde ise Osmanlı döneminden kalma etnografik objeler ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.


Adres: Konyaaltı Cd. No:88, 07050 Muratpaşa/Antalya

Ziyaret Saatleri: 08.30-19.00

Giriş Ücreti: 45 TL

5. Konyaaltı Plajı

Antalya'da görülmesi gereken yerler konyaaltı plajı


Arkeoloji müzesine yönelik ziyaretinizi tamamladıktan sonra Atatürk Kültür Parkı’ndan deniz kıyısına doğru ilerleyecek olursanız, birçok gezginin deniz keyfi yapmak için Antalya gezilecek yerler listelerine ekledikleri Konyaaltı Plajı’na ulaşabilirsiniz.


Falezler ile Antalya Limanı arasında kalan 7 kilometrelik sahil şeridini kaplayan plajın adının nereden geldiği konusunda sıkça anlatılan iki hikâye bulunuyor.


Bunlardan ilkinde, plajın adının falezlerin hemen altında yer almasından dolayı “Koy altı” kelimesinden türetildiği anlatılıyor. Bir diğerinde ise Osmanlı döneminde ise askerlerin toplandığı alanın Konyaüstü ismiyle anıldığından bahsediliyor. Rivayete göre yerel halk, bu alanın aşağısında kalan kıyı kesimini zamanla Konyaaltı olarak anmaya başlamış.


İsmi nereden gelirse gelsin, plaj kesinlikle Antalya’nın sıcağıyla meşhur yaz günlerinde konuklarına serinleme fırsatı veriyor. Bunun için dilerseniz 4,5 kilometrelik ücretsiz kısmı tercih edebilirsiniz. Alternatif ve hizmet çeşitliliği arayanlar için plajda ücretli bölümler de bulunuyor.


Tüm günü deniz keyfi yaparak geçirdikten sonra açlığınızı bastırmak için plajın hemen arka tarafındaki kafelerden birine oturabilirsiniz. Bu mekânlarda, akşam belirli bir saatten sonra canlı müzik yapılıyor.


6. Hadrian Kapısı

Antalya gezisi Hadrian Kapısı Üçkapılar


Antalya’nın en önemi simgelerinden biri olan Hadrian Kapısı, 130 yılında İmparator Hadrianus’un kente gelişini kutlamak ve onu etkilemek adına inşa edilmiş.


Kaleiçi’nde en çok ilgi gören tarihi yapıların başında gelen kapı, uzun süre boyunca liman yönünden kente giriş yapılabilmesine olanak tanımış.


Yerel halkın daha çok “Üç Kapılar” adıyla andığı tarihi eser, zamanla surların içerisinde kaldığı için görece fazla bozulmadan günümüze ulaşabilmiş. Hatta Selçuklular döneminde kuzey kulesinin üst kısmına bazı eklemeler yapılmış.


Yapı, Roma dönemine özgü mimarinin tüm ihtişamını gözler önüne seriyor. Yuvarlak kemerlerle desteklenmiş üç geçiş noktası bulunan kapı, Korint stili mermer sütunlarla desteklenmiş. Görünümünün çok daha etkileyici olabilmesi içinse oyma ve kabartma işlemelerle bezenmiş.


7. Yivli Minare

Yivli Minare Antalya gezilecek yerler


Kapının ardından rotanızı kentteki ilk İslam dönemi eseri unvanını taşıyan Yivli Minare’ye çevirebilirsiniz. Asırlardır Kaleiçi semtine görkem katan minare, 13. yüzyılda Selçuklular tarafından inşa edilmiş.


Kaidesinin yapımında kesme taş kullanılan, gövdesi ise tuğla ile örülen minare, 45 metrelik yüksekliğe sahip. Gövde kısmının görselliği firuze renkli çinilerle artırılan kudretli yapının adı ise o dönemin mimari anlayışına uygun şekilde tasarımında yer verilen sekiz yivden geliyor.


Minare, tıpkı kendisi gibi Selçuklu döneminden kalma bir dizi yapıyla beraber külliye içerisinde yer alıyor. Bu yapılar arasında en yoğun ilgiyi Yivli Camii görüyor.


Yapı, Anadolu’da inşa edilmiş çok kubbeli camilerin en eskilerinden sayılıyor. Külliyenin bir diğer dikkat çeken bölümü Zincirkıran Mehmed Bey Türbesi ise şimdilerde güzel sanatlar galerisi olarak kullanılıyor.


Adres: İskele Cd., 07100 Muratpaşa/Antalya

8. Antalya Aquarium & Fear Trophy

Antalya Aquarium Fear Trophy Antalya gezilecek yerler


Konyaaltı Plajı’nın doğusunda yer alan Antalya Aquarium & Fear Trophy, tematik alanları aracılığıyla yediden yetmişe tüm ziyaretçilerine farklı deneyimler yaşatıyor.


Zira tesisi ziyaret ettiğinizde yalnızca deniz yaşamı hakkında bilgi dağarcığınızı genişletmekle kalmayıp yazın en sıcak günlerinde bile kentin orta yerinde kar keyfi yapabilirsiniz.


Bu keyfi yaşamak için tesisin en sıra dışı bölümü olan Kar Dünyası ve Buz Müzesi’ne zaman ayırmanız yeterli olacaktır. Sıcaklığın -5 °C’ye sabitlendiği 1.500 metrekarelik alanda iglolar, kafeler ve Aziz Nikola’nın Evi yer alıyor.


Ziyaretçilerin tesise yoğun ilgi göstermesindeki ana nedeni oluşturan akvaryum bölümü ise toplam kapasitesi 7,5 milyon litre olan dört tematik alandan oluşuyor. Buradaki her bir tank, temalarına uygun olacak şekilde dekore edilmiş ve canlı çeşitliliği açısından gayet yeterli düzeydeler.


Akvaryumda zaman geçirdikten sonra yağmur ormanlarındaki vahşi yaşamı Antalya’ya taşıyan Wildpark ile 50’den fazla ünlü isimle selfie çekebileceğiniz Face 2 Face Wax Museum’u ziyarete odaklanabilirsiniz.


Adres: Dumlupınar Bulvarı No:502, Dumlupınar Bulvarı No:502

Ziyaret Saatleri: 10.00-19.00

Giriş Ücreti: 82 TL

Web Sitesi: antalyaaquarium.com

9. Karaalioğlu Parkı

Karaalioğlu Parkı Antalya gezi notları


Kente her gittiğimde en azından bir akşam uğrayıp açık deniz manzarasının keyfini sürdüğüm Karaalioğlu Parkı, Antalya’nın merkezindeki en büyük yeşil alanlardan. Kaleiçi’nin güneyindeki parka, dilerseniz yürüyerek ya da tramvaya binerek rahatça ulaşabilirsiniz.


Adını 140 bin metrekarelik alanın bir kısmının sahibi olan şahıstan alan park, 1940’lı yıllarda dönemin Antalya valisi Haşim İşcan önderliğinde kurulmuş.


Eskiden lunaparkın kurulduğu yeşil alanın inşası, II. Dünya Savaşı’na denk geldiği için bir hayli zorlu şartlarda gerçekleştirilmiş. Hatta gelir toplamak amacıyla bir ara piyango çekilişi bile düzenlenmiş.


Yemyeşil bitki örtüsüyle hala kent merkezinde yaşayan halka nefes alma ve rahatlama imkânı sunan parkta, birbirine paralel üç cadde bulunuyor.


Aynı zamanda yürüyüş parkuru niteliğindeki bu caddeler, yerel halkın “mirador” ismiyle andıkları ve farklı sanatçıların imzasını taşıyan heykellerle süslü seyir teraslarını birbirine bağlıyor.


10. Antalya Hayvanat Bahçesi

antalya hayvanat bahçesi Antalya'da gezilmesi gereken yerler


400 dönüm arazi üzerine kurulu Antalya Hayvanat Bahçesi, ziyaretçilerine 100 farklı türden 900’e yakın canlıyı doğal ortamlarına yakın şartlarda gözlemleme fırsatı sunuyor.


Genelde çocuklu ailelerin açık havada keyifli zaman geçirmek için Antalya gezilecek yerler listelerine ekledikleri tesisin temelleri, büyükşehir belediyesinin öncülüğünde 1989 yılında atılmış.


Yanı başındaki piknik alanından da yararlanarak sıkılmadan bir tam gün geçirebileceğiniz tesis, açıkçası kapladığı alan bakımından çok büyük değil. Ancak kısıtlı imkânlar göz önünde alındığında, hayvanat bahçesinin daimi sakinleri için gayet iyi şartlar oluşturulduğunu da söylemem gerekiyor.


Hayvanat bahçesini gezerken Sürüngen Evi’ne girip yılanları ve timsahları yakından görebilirsiniz. Tesisin bir bölümünde yırtıcı kuşlara da yer ayrılmış. Bunlar dışındaki açık alanlarda ise sülünler, tavuklar, çift ve tek tırnaklı türler, yırtıcılar yaşamlarını sürdürüyor.


Adres: Nebiler Kepezaltı Piknik Sahası, 07192 Döşemealtı/Antalya

Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00

Giriş Ücreti: 5 TL

11. Antalya Aqualand Dolphinland

Antalya Aqualand Antalya'da nereler gezilir


Yaz aylarında kentte bulunmayı planlıyorsanız, Antalya Aqualand Dolphinland’e gezi programınızda yer vererek hem serinleme hem de doyasıya eğlenme imkânı elde edebilirsiniz.


Kentin kalbi sayılabilecek bir konumda faaliyet gösteren tematik su parkı, farklı tasarımlara sahip kaydırakları bünyesinde barındırıyor.


Ülkemizdeki birçok türdeşi ile karşılaştırıldığında kaydırak çeşitliliği açısından tesis biraz geride kalıyor. Ancak yemyeşil atmosfer içerisinde havuz başında olmanın getirdiği rahatlama hissi, bu açığı fazlasıyla kapatıyor.


Yeri gelmişken su parkı ile ilgili bir de tüyo vereyim. Eğer kendi botunuzu kiralarsanız, sıra bekleme derdinden kurtulabilirsiniz.


Tesisin diğer bölümü olan Dolphinland’de ise adından da anlayabileceğiniz üzere sevimli deniz canlılarının başrolünde olduğu şovlar düzenleniyor.


Ancak bu bölüm hiç de büyük değil ve yunuslara deyim yerindeyse esir hayatı yaşatılıyor. Kaldı ki özgürlüğüne düşkün ve duygusal yönü gelişmiş bir canlının sırf insanları eğlendirmek adına kapalı tutulmaması gerektiğini düşünüyorum.


Tabii benim bu görüşümden bağımsız olarak tesisin yunus şovlarına ayrılmış bölümüne gidip gitmemek tamamen size kalmış. Sonuçta sadece kaydırakların bulunduğu kısma odaklanarak da bir hayli eğlenme olanağı bulabilirsiniz.


Adres: Dumlupınar Blv. Konyaaltı Koruluğu, 07030 Muratpaşa/Antalya

Ziyaret Saatleri: 10.00-17.00

Giriş Ücreti: 70 TL

12. Minicity

minicity Antalya'da gezilmesi gereken yerler


2004 yılında açılışı gerçekleştirilen ve önceden Konyaaltı Plajı’nda faaliyet gösteren Minicity, ailenizle birlikte ziyaret edebileceğiniz bir diğer keyif dolu cazibe merkezi.


Yakın zamanda Kepez’deki eski dokuma fabrikasının bahçesine taşınan tematik eğlence parkını listenize ekleyerek ülkemizin farklı şehirlerinde bulunan simge yapıların minyatürlerini yakından inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz.


Taşınma işleminin ardından Dokuma Park Mini City adıyla anılmaya başlayan cazibe merkezinde, 84 yapının 1/25 oranında küçültülmüş versiyonları sergileniyor.


Aslına uygun olarak hazırlanan bu minyatürler nedeniyle açık hava müzesi niteliğindeki tesis, İstanbul’daki Miniatürk’e benzetiliyor.


Dokuma Park, Minicity dışında farklı temalara bağlı kalınarak oluşturulmuş daha birçok kültürel mekâna ev sahipliği yapıyor. Dilerseniz bir tam gününüzü buraya ayırıp Modern Sanatlar, Bir Zamanlar Antalya, Anadolu Oyuncak, Nostaljik Araç müzeleri ile Simülasyon Merkezi, Botanik Park, Tren Kütüphanesi ve Botanik Park’ın da aralarında bulunduğu mekânları ziyarete odaklanabilirsiniz.


Adres: Namık Kemal Blv. No:225, 07090 Kepez/Antalya

13. Sahil Antalya (Beach Park)

Antalya gezilecek yerler Sahil Antalya Yaşam Parkı


Deniz keyif yapmak ve günün her saati yeme-içme ihtiyacınızı gidermek için tercih edebileceğiniz mekânlarla dolu Beach Park, Müze Kavşağı ile Boğaçayı arasındaki 1 milyon metrekarelik alanı kaplıyor.


2019 yılındaki yenileme çalışmalarının ardından Sahil Antalya Yaşam Parkı adıyla hizmet vermeye başlayan cazibe merkezi, bünyesinde ayrıca alışveriş fırsatlarını ve kültürel olanakları da barındırıyor.


Sahil Antalya’da güven içerisinde denize girmek için tercih edebileceğiniz 15 farklı beach club bulunuyor. Yeme-içme ve alışveriş mekânları ise Varyant Çarşı ile Olbia Çarşı’da faaliyet gösteriyor.


Özellikle yazın etkinlik takvimi bir hayli yoğunlaşan yaşam parkına dilerseniz akşam saatlerinde nargile içmek ya da okey oynamak için gidebilirsiniz.


Yalnız buradaki mekânlarla ilgili bir konuda sizleri uyarmak istiyorum. Zira özellikle yoğunluk arttığında servis oldukça aksayabiliyor. Bu sorun nedeniyle de keyifli vakit geçirme düşüncesi yerini düş kırıklığına bırakabiliyor.


Ziyaret Saatleri: 07.00-00.00

Web Sitesi: sahilantalya.com

14. Murat Paşa Camii

murat paşa camii Antalya gezilecek yerler


Mimari değeri nedeniyle kentte en çok ziyaret edilen tarihi yapılar arasında sayılan Murat Paşa Camii, 1570 yılında inşa edilmiş. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nden yola çıkılarak uzun süre boyunca caminin Kuyucu Murat Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülmüş.


Ancak sonradan elde edilen kayıtlar aracılığıyla yapının aslında Karaman Beyi Murat Paşa’nın emri doğrultusunda inşa edildiği anlaşılmış.


Cami, Osmanlı döneminde inşa edilmiş olmasına rağmen Selçuklu mimari anlayışından da izler taşıyor. Dini yapının çeşitli noktalarında görebileceğiniz kaligrafi çalışmaları, bu izlerin en önemlilerini oluşturuyor.


O dönem sıklıkla başvurulan devşirme malzeme kullanımına dair ipuçlarını da camiyi ziyaretiniz sırasında açıkça görebilirsiniz.


Cemaat yerinin hemen arkasındaki sütunlar ve Korint tarzı başlıkları, çevredeki Roma döneminden kalma yapılardan getirtilerek yapının inşasında kullanılmış.


Adres: Milli Egemenlik Cd., 07040 Muratpaşa/Antalya

15. Heart of Antalya

Heart of Antalya Antalya gezisi


Antalya gezilecek yerler listenizi hazırlarken, Türkiye’nin en büyük dönme dolabına yer ayırmayı sakın unutmayın. Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan mühendislik harikası Heart of Antalya, Londra’nın Gözü’nün ardından Avrupa’nın ikinci en büyüğü unvanını taşıyor.


Antalya’nın Kalbi, boyutları kadar renkli tasarımıyla da dikkatleri üzerine to